MERANTI

th


Meranti - een exotisch houtsoort die naar Europa geïmporteerd word uit Zuid-Oost-Azië, met name Indonesië en Maleisië. Vaak gebruikt in de productie van woningen. Meranti wordt gekenmerkt door een gemengde dichtheid (550 - 800 kg / m3). Het heeft ook een karakteristieke anatomische structuur die het beste te benadrukken is door een transparante lak aan te brengen op het oppervlak.


Gelamineerd hout

Gelamineerd hout is een samengesteld verlijmd houtproduct, dat gebruikt wordt voor draagconstructies. Hierbij is de draad van het hout in alle verlijmde delen gelijkgericht, zodat het in dit opzicht te vergelijken is met een natuurlijk massief stuk hout. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld multiplex waar de draad 90° gedraaid is ten opzichte van de boven- en onderliggende lagen.

In dit opzicht verschilt het niet principeel van gevingerlast hout. Zowel gevingerlast als gelamineerd hout wordt samengesteld uit gezaagde delen die zo veel mogelijk foutvrij zijn. Bij het verzagen van een stam met kwasten en/of andere fouten kunnen er relatief foutvrije delen geproduceerd worden door stelselmatig zo veel mogelijk het hout met kwasten en/of andere fouten eruit te zagen en als afval af te voeren. Dit resulteert in relatief korte delen die tot grote, relatief foutvrije balken samengelijmd worden; dit verhoogt de efficiëntie van het houtgebruik. In de wandeling wordt gesproken van gevingerlast hout als het gaat om gangbare maten en vormen (samengesteld uit korte stukjes) en gelamineerd hout als het gaat om speciaal samengestelde, bijzondere maten en vormen, samengesteld uit vrij lange "lamellen" of planken.

Omdat het mogelijk is de afzonderlijke lamellen voor het verlijmen te buigen, kan gelamineerd hout tot een drager van bijna elke gewenste vorm gemaakt worden, en in vrij grote afmetingen.


th-1

Vingerlassen

Beschrijving:

Door het vingerlassen van de uiteinden van balken of planken ontstaat een “oneindige” balk of plank. Deze kan daarna zonder opdeelverlies op de gewenste lengte worden afgezaagd. Mits goed uitgevoerd, is de vingerlas net zo stevig als massief hout.

Toepasbaarheid:

Voorbeelden van toepassingen zijn het vingerlassen van de basisvoorraad tot oneindige balken voor de productie van kozijnen en deuren, het wegwerken van defecten in het hout en het hergebruik van korte stukken hout.

Aandachtspunten:

  1. Er worden hoge kwaliteitseisen aan de vingerlas gesteld (kwaliteitskeurmerk). 
  2. Vaak is een kleurverschil op de vingerlas merkbaar bij gebruik van een transparante coating.

Milieu aspecten:

Vingerlassen bevordert een optimale benutting van het hout. Bovendien is het hergebruik van resthout langer dan 20 tot 30 cm meestal rendabel. Daardoor is het vast houtafval beperkt tot kleine onbruikbare stukjes.
Het proces zelf veroorzaakt zeer weinig houtafval (de vingerlengte varieert van 4 tot 20 mm) en emissies (let bij het verlijmen van het hout wel op het gebruik een milieuvriendelijke lijm op waterbasis). 

Financiële aspecten:

Vingerlasapparatuur kost tussen € 120.000,‐ en € 150.000,‐. Vanwege de hoge investering wordt vingerlasapparatuur meestal geïntegreerd in de productie. Toepassing uitsluitend ten behoeve van het hergebruik van resthout is vaak niet rendabel.

Besparingen op inkoopkosten door hogere benuttingsgraad van balken en planken en hoogwaardig hergebruik van hout.© TAKK Solutions B.V. 2019